Retentie

Spalkje (vaste retentie)

De vaste retentieapparatuur (ook spalkje genoemd) is een klein metalen draadje dat achter de voortanden van de bovenkaak en/of onderkaak vastgeplakt zit.  

Procedure vaste retentie

Zodra de tanden en kiezen goed staan, wordt een afdruk van de bovenkaak en de onderkaak gemaakt. Het tandtechnisch laboratorium gebruikt de afdrukken om de spalkjes te maken. Ongeveer een week later worden de spalkjes achter de voortanden geplakt en daarna wordt de vaste apparatuur verwijderd. Voor het plaatsen van de spalkjes worden de tanden eerst heel goed schoon gemaakt. De spalkjes zitten met lijm achter de voortanden vastgeplakt. De patiënt moet voorzichtig zijn met het eten van hard en kleverig voedsel omdat de spalkjes dan kapot kunnen gaan. De spalkjes moeten af en toe gecontroleerd worden door de tandarts of orthodontist. Het advies is om de spalk(jes) levenslang te laten zitten, mits deze goed worden onderhouden.

Retentieplaat (uitneembare retentie)

De  uitneembare retentieapparatuur (ook plaat genoemd) bestaat uit 2 soorten: 

  • Retentieplaat
  • Dieptrekplaat

De retentieplaat is een kunstof beugel op het gehemelte, die met metalen draadjes aan de tanden van de bovenkaak vast zit.

De dieptrekplaat is een dun, doorzichtig plastic kapje dat precies op de tanden van de bovenkaak of de onderkaak past.

Procedure uitneembare retentie

Nadat de vaste beugel verwijderd is, wordt een afdruk van de bovenkaak gemaakt. Het tandtechnisch laboratorium gebruikt de afdruk om de plaat te maken. Ongeveer een week later wordt de plaat geplaatst en wordt instructie gegeven over het dragen van de beugel. In het begin kan het gebeuren dat de tanden een beetje pijn doen. Dit gaat meestal na enkele dagen over. Soms gaat eten of praten met de beugel in het begin moeilijk. De beugel moet toch steeds gedragen worden zodat de patiënt er aan gewend raakt. Na een paar dagen gaan de klachten vanzelf over. De plaat moet af en toe gecontroleerd worden. Het is belangrijk om de plaat bij iedere afspraak mee te nemen.

Laatste technieken

Innovatieve technologie

Gediplomeerde experts

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Vaste apparatuur

De vaste apparatuur bestaat uit plaatjes (brackets) die op de tanden en kiezen worden geplakt.

Door de brackets loopt een (veerkrachtige) draad. Wij gebruiken bij voorkeur metalen zelfligerende brackets, maar behandeling met tandkleurige (keramische) brackets is soms ook mogelijk.

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Activator

De activator is een uitneembare beugel die ook wel blokbeugel genoemd wordt. De groei van de onderkaak wordt hiermee gestimuleerd ten opzichte van de bovenkaak om zo een vergrote overbeet te corrigeren. Een activator werkt alleen tijdens de groei.

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Buitenbeugel

De officiële naam voor buitenbeugel is headgear. Een buitenbeugel kan uitstekend ruimte maken in de boventandboog en een klein beetje de groei van de bovenkaak remmen.

De buitenbeugel bestaat uit twee metalenbogen, één in de mond en één buiten om je gezicht.

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Plaat

Deze beugel bestaat uit een kunsthars plaat die tegen het gehemelte ligt met metaaldraden voor houvast. Je moet een plaat 24u per dag dragen tenzij de orthodontist iets anders met je afspreekt.

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Expansiebeugel

Een expansiebeugel (hyrax) zorgt ervoor dat de bovenkaak in heel korte tijd breder wordt. Twee keer per dag moet met een klein sleuteltje een schroefje worden aangedraaid door de patiënt zelf, waardoor de beugel, en dus ook de bovenkaak steeds een beetje breder wordt. 

invisalign logo

Invisalign®

Invisalign® is de bijna onzichtbare beugel om je gebit recht te zetten. Met behulp van 3D beeldvorming wordt het behandelplan van je gebit in beeld gebracht. De orthodontist heeft dit plan, van beginstand tot het gewenste eindresultaat, bepaald.

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Elastiekjes

Elastiekjes zijn niet echt een beugel, maar worden veel gebruikt in combinatie met een vaste beugel. Ze zorgen ervoor dat de boven- en onderkaak goed passend op elkaar worden geplaatst.

Om het beste resultaat te bereiken moeten de elastiekjes dag en nacht worden gedragen, dus ook met eten. 

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Retentie

Als de beugel eruit gaat worden gelijk op maat gemaakte draadjes (retentie spalken) achter het boven- en onderfront geplakt om te voorkomen dat tanden weer scheef gaan staan.

Het gebit blijft namelijk levenslang in beweging. Het advies is dan ook om de spalkjes levenslang te laten zitten, mits deze goed onderhouden worden. 

Afspraak verzetten

(0413) 254982

Afspraak verzetten

Openingstijden

Maandag-Vrijdag 08.30-17.00 uur.

info@orthouden.nl

Informatie of afspraak annuleren