Spoedhulp

Er kan altijd iets misgaan met of kapot gaan aan je beugel. Gelukkig geeft dit zelden acute problemen die meteen verholpen moeten worden, maar gaat het meestal om ongemak waar je ook zelf wat aan kunt doen.

 • Overdag kun je altijd bellen met de praktijk (tel. 0413-254982) om een afspraak te maken om je probleem te laten verhelpen.
 • In het weekend is er een nooddienstregeling waarbij een orthodontist bereikbaar is om je van acute pijnklachten af te helpen.

Let op: dit is ook echt alleen voor acute pijnklachten ten gevolge van de beugel waar je zelf niets aan kunt doen om dit te verhelpen.

Een losse bracket valt daar dus niet onder! In de meeste gevallen kun je met behulp van het lijstje hieronder het ongemak grotendeels verhelpen en dan maandag met onze praktijk bellen om de beugel weer te laten herstellen.

Er prikt een draadje

Doe er een bolletje was of suikervrije kauwgom op of vraag iemand om voorzichtig het prikkende draadje af te knippen. Dit kan het beste met een nagelknippertje of met een kleine spitse kniptang.

Er is een bracket/ blokje los

Indien het geen klachten geeft mag het blijven zitten. Als het wel hinder geeft, mag je de bracket verwijderen van de draad. Soms is het dan ook nodig om een stukje van de draad af te knippen (zie “Er prikt een draadje”). Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren. Het is beter om geen elastiekjes te gebruiken.

Eet met een plaatjesbeugel geen harde dingen, zo verklein je de kans op een los plaatje!

  Ik heb mijn beugel pas gekregen en mijn tanden doen pijn/ wangen zijn kapot

  Als je net een plaatjesbeugel op je tanden gelijmd hebt gekregen worden je tanden erg gevoelig. Dit duurt gemiddeld 2 tot 5 dagen. Als de gevoeligheid erg pijnlijk is dan mag je hier gerust een pijnstiller (paracetamol) voor innemen.

  Ook je wangen en lippen zullen aan de binnenkant moeten wennen dat ze tegen de plaatjes aanliggen. Dit kan wat irritatie geven. Zodra zich na een paar dagen een eeltlaagje aan de binnenkant van de lippen en wangen heeft gevormd wordt de last minder. Heb je teveel last dan kun je was op de plaatjes plakken zodat het plaatje minder scherp aanvoelt.

  Tip: maak het plaatje eerst droog met een zakdoek, dan blijft de was beter zitten

  Er zit een bandje/ringetje los

  Als je een buitenbeugel hebt en je merkt dat het ringetje om je bovenkies loszit dan moet je de buitenbeugel niet meer in doen en bellen naar de praktijk om het weer vast te laten zetten. Het losse ringetje kan je gewoon om je kies laten zitten, maar als je er last van hebt kun je het ringetje voorzichtig met de vingers van je kies afschuiven. Bewaar het ringetje en neem het mee (samen met de buitenbeugel) zodat wij het weer vast kunnen lijmen.

  De beugel past niet meer, de beugel is stuk of verbogen

  Als de uitneembare beugel (plaat of blokbeugel) kapot is, maar je ‘m nog wel kunt dragen, dan kun je de beugel gewoon inhouden en een afspraak maken om de beugel te laten repareren. Soms is het nodig om de beugel voor reparatie naar het tandtechnisch laboratorium op te sturen.

  Al je een drukplek op het tandvlees hebt en het is te pijnlijk om de beugel te dragen, laat de beugel dan uit en bel voor een afspraak zodat wij wat van de kunststof van de beugel kunnen wegslijpen.

  Mijn elastiekjes zijn op

  Je kunt ze iedere dag ophalen op de praktijk tussen 8.30-16.30 uur. Wanneer je niet in Uden woont kunnen we ze ook opsturen. Als je even belt of mailt sturen we ze dezelfde dag nog naar je toe.

  Het spalkje achter mijn tanden zit los of prikt

  Bel de praktijk op de eerst mogelijke werkdag voor een afspraak om het te laten repareren.

  Laat het spalkje in de mond zitten en wees er voorzichtig mee. Dus nooit het spalkje uit de mond trekken, maar wat vastzit vast laten zitten! Is het toch helemaal losgekomen dan moet je het goed bewaren en meenemen naar de praktijk om weer vast te laten zetten.

  Het spalkje is speciaal op maat van jouw tanden gemaakt, dus als het nog past kunnen we het nog terugplaatsen en anders moeten we een nieuwe laten maken en moet je een keer extra terugkomen. Dit brengt ook extra kosten met zich mee.

  Komt de spalk in het weekend los dan kan dit wachten tot maandag. Je hoeft er dus niet mee naar de weekenddienst.