Retentie

Als je alle moeite hebt gedaan om je tanden mooi recht te krijgen wil je natuurlijk ook dat dit zo blijft.

Helaas is het zo dat je tanden niet vanzelf recht blijven staan, maar altijd de neiging hebben om weer naar de oude stand terug te keren. Dit noemen we relapse. (verschuiving na de behandeling).

Om dit te voorkomen gebruiken we retentiebeugels. Die zorgen ervoor dat je tanden mooi recht blijven staan.

Retentiebeugels zijn er in 2 soorten

Vaste retentie beugel (spalkjes)

Dit is een dun metalen draadje dat achter het boven- en onderfront geplakt om te voorkomen dat tanden weer scheef gaan staan.

Het gebit blijft namelijk levenslang in beweging. Het advies is dan ook om de spalkjes levenslang te laten zitten, mits deze goed onderhouden worden. De spalkjes moeten regelmatig worden gecontroleerd door de tandarts of orthodontist.

Wanneer je zelf merkt dat een spalkje plakje los zit dan is het belangrijk om zo snel als mogelijk een afspraak te maken bij de orthodontist voor reparatie.

Uitneembare retentie

Dit is een beugel die je zelf in en uit kan doen. Wij gebruiken hiervoor 2 soorten:

1. Retentieplaat
2. Dieptrekplaat

Een dieptrekplaat is een dun doorzichtig plastic hoesje.

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Vaste apparatuur

De vaste apparatuur bestaat uit plaatjes (brackets) die op de tanden en kiezen worden geplakt.

Door de brackets loopt een (veerkrachtige) draad. Wij gebruiken bij voorkeur metalen zelfligerende brackets, maar behandeling met tandkleurige (keramische) brackets is soms ook mogelijk.

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Activator

De activator is een uitneembare beugel die ook wel blokbeugel genoemd wordt. De groei van de onderkaak wordt hiermee gestimuleerd ten opzichte van de bovenkaak om zo een vergrote overbeet te corrigeren. Een activator werkt alleen tijdens de groei.

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Buitenbeugel

De officiële naam voor buitenbeugel is headgear. Een buitenbeugel kan uitstekend ruimte maken in de boventandboog en een klein beetje de groei van de bovenkaak remmen.

De buitenbeugel bestaat uit twee metalenbogen, één in de mond en één buiten om je gezicht.

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Plaat

Deze beugel bestaat uit een kunsthars plaat die tegen het gehemelte ligt met metaaldraden voor houvast. Je moet een plaat 24u per dag dragen tenzij de orthodontist iets anders met je afspreekt.

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Expansiebeugel

Een expansiebeugel (hyrax) zorgt ervoor dat de bovenkaak in heel korte tijd breder wordt. Twee keer per dag moet met een klein sleuteltje een schroefje worden aangedraaid door de patiënt zelf, waardoor de beugel, en dus ook de bovenkaak steeds een beetje breder wordt. 

invisalign logo

Invisalign®

Invisalign® is de bijna onzichtbare beugel om je gebit recht te zetten. Met behulp van 3D beeldvorming wordt het behandelplan van je gebit in beeld gebracht. De orthodontist heeft dit plan, van beginstand tot het gewenste eindresultaat, bepaald.

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Elastiekjes

Elastiekjes zijn niet echt een beugel, maar worden veel gebruikt in combinatie met een vaste beugel. Ze zorgen ervoor dat de boven- en onderkaak goed passend op elkaar worden geplaatst.

Om het beste resultaat te bereiken moeten de elastiekjes dag en nacht worden gedragen, dus ook met eten. 

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Retentie

Als de beugel eruit gaat worden gelijk op maat gemaakte draadjes (retentie spalken) achter het boven- en onderfront geplakt om te voorkomen dat tanden weer scheef gaan staan.

Het gebit blijft namelijk levenslang in beweging. Het advies is dan ook om de spalkjes levenslang te laten zitten, mits deze goed onderhouden worden.