Veel gestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Doet een beugel pijn?

De last die je van een beugel hebt kan per persoon erg verschillen. Als je net een beugel hebt gekregen zullen je tanden (en binnenkant van je mond) de eerste 3-4 dagen erg gevoelig zijn. Eventueel kun je dan een pijnstiller gebruiken, bij voorkeur paracetamol (lees voor het gebruik de bijsluiter).

Als je last hebt van je tanden tijdens het kauwen kun je tijdelijk zacht voedsel eten. Na een week ben je meestal goed gewend aan de beugel. Als de orthodontist tijdens de daaropvolgende controle de beugel weer wat bijstelt zijn je tanden weer een paar dagen wat gevoeliger, maar bijna altijd heb je minder last dan toen je de beugel voor het eerst kreeg.

Als bij het dragen van een activator een drukplek op het tandvlees ontstaat gaat die niet vanzelf over en moet je een afspraak maken zodat wij wat van de beugel af kunnen slijpen.

Het plaatsen van de beugel doet geen pijn, en het eruit halen van de beugel ook niet! Wel lig je dan ruim een uur in de stoel.

Mag ik alles eten en drinken met een beugel?

Het is niet verstandig om met een plaatjesbeugel harde snoepjes, nootjes en dergelijke te eten. De plaatjes kunnen dan loskomen. Kijk ook uit met het bijten op een pen of nagels en het openmaken van een sportbidon met je tanden. Dranken met prik en veel suiker veroorzaken sneller gaatjes, dus het is beter om water te drinken.

    Mogen ouders/ begeleiders mee de behandelruimte in?

    Ja, ouders mogen zeker mee. Vriendjes en vriendinnetjes die meekomen mogen in de wachtruimte wachten.

    Wat is happen/ afdrukken maken?

    Bij een afdruk maken, wordt een lepel met zachte pasta op je tanden en kiezen geplaatst.
    Dit duurt zo’n 30 seconden en dan wordt de pasta hard. Dan wordt de afdruklepel weer uit je mond gehaald en zit er in de pasta een mooie afdruk van jouw tanden en kiezen. Dit doen we zowel met de onder- als met de bovenkaak.

    De technieker giet gips in de afdruk zodat we daarna een gipsmodel hebben van jouw gebit. Samen met de (röntgen) foto’s kunnen we daarna een behandelplan maken.

    Wanneer mag een beugel eruit?

    Het is logisch dat deze vraag vaak gesteld wordt, je wilt graag snel van je beugel af zijn! Bij het eerste gesprek wordt een schatting gemaakt van de totale behandelduur. Dit is over het algemeen 2 jaar.

    Toch is het van tevoren nooit precies te voorspellen hoelang een behandeling duurt. Het kan namelijk zo zijn dat de groei niet meezit, de tanden langzaam verplaatsen of dat de beugel/ elastiekjes niet volgens voorschrift worden gedragen. Dit laatste komt helaas nogal eens voor!

    De behandeling duurt dan langer of komt helemaal niet tot een goed einde. We doen er in ieder geval alles aan om de behandeling zo kort mogelijk te houden.

    Kan ik in de praktijk mijn tanden poetsen?

    Ja, dat kan. Als je bij de balie je tandenborstel vraagt, dan kun je daarna je tandenpoetsen.
    Dit is makkelijk als je rechtstreeks uit school komt. Als je vanaf huis komt, kun je beter thuis je tanden al poetsen.

    Voor ons is het in ieder geval heel fijn om in een schone mond te werken.
    Dus poets altijd je tanden voordat je op controle komt!

    Waarom moet ik met fluoride oplossing spoelen tijdens de behandeling?

    Fluoride beschermt je tanden tegen gaatjes. Als je een beugel hebt is het risico op gaatjes groter dan zonder beugel. Daarom deze extra beschermende maatregel.
    Maar goed poetsen blijft het allerbelangrijkste!

    Krijg je vlekken op je tanden van een beugel?

    Wanneer je je tanden goed schoonhoudt zullen er geen vlekken/ gaatjes op je tanden ontstaan.
    Maar als je de tandplaque rondom de plaatjes niet goed wegpoetst dan ontstaan gaatjes rondom de plaatjes en zie je na de behandeling witte vlekken in het glazuur van je tanden. Die gaan niet meer weg!

    Kijk na het poetsen in de spiegel of je alle tandplaque hebt weggepoetst en je tanden goed schoon zijn. Gebruik behalve een (elektrische) tandenborstel ook ragertjes om de plaque rondom de plaatsjes goed weg te halen.

    Hoe vaak moet ik met de beugel op controle?

    Wanneer je een vaste beugel (plaatjes) hebt, dan kom je eens in de 5 weken op controle.
    Met een uitneembare of Invisalign beugel kom je eens in de 6-8 weken op controle.

    Moet ik ook nog naar mijn eigen tandarts gedurende de behandeling?

    Ja, je moet naar je eigen tandarts blijven gaan voor de halfjaarlijkse controles.

    Hoelang moeten spalkjes blijven zitten?

    De spalkjes blijven het liefst levenslang zitten. Als je ze weghaalt kunnen de tanden toch weer wat geen verschuiven.

    De tandarts controleert de spalkjes tijdens de halfjaarlijkse controle. Als er iets mee is, mag je ook altijd bij ons terugkomen.

    Tot welke leeftijd is een behandeling nog mogelijk?

    Beugelbehandelingen kunnen op elke leeftijd worden gedaan, ook bij volwassenen. Wel is het zo dat de kwaliteit van het gebit, tandvlees en kaakbot voldoende goed moeten zijn voor een orthodontische behandeling.

    Heb ik een verwijzing nodig? 

    Ja, de tandarts verwijst patiënten naar ons. De orthodontist bepaalt aan de hand van de verwijzing wanneer je wordt opgeroepen. Je wordt dan vanzelf door ons gebeld voor het maken van een afspraak voor een eerste consult.