Brackets

De bracket, ofwel vaste beugel, bestaat uit twee onderdelen.

Op de tanden en kiezen worden brackets (‘slotjes’ of ‘plaatjes’) geplakt. Om de eerste grote kiezen plaatsen we soms ringetjes omdat hier meer kracht op komt te staan. De brackets zijn het ‘handvat’ waarmee de tand of kies ‘vastgepakt’ kan worden.

Door de brackets loopt een metalen draad, waarmee de tanden en kiezen bewogen worden.

De brackets die worden gebruikt zijn de meest moderne die momenteel beschikbaar zijn. De metalen draden worden bij deze brackets niet meer vastgehouden d.m.v. elastiekjes, zoals bij de “oude” brackets wel het geval is, maar met een metalen klepje (zogenaamd “self-ligating”).

Dit heeft 2 voordelen:

  1. De tanden en kiezen blijken hierdoor makkelijker en beter te verschuiven, waardoor minder controles nodig zijn.
  2. Het is hygiënischer omdat geen plaque aan elastiekjes kan blijven kleven. Het risico op beschadiging van het glazuur is hierdoor sterk verminderd.

Laatste technieken

Innovatieve technologie

Gediplomeerde experts

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Vaste apparatuur

De vaste apparatuur bestaat uit plaatjes (brackets) die op de tanden en kiezen worden geplakt.

Door de brackets loopt een (veerkrachtige) draad. Wij gebruiken bij voorkeur metalen zelfligerende brackets, maar behandeling met tandkleurige (keramische) brackets is soms ook mogelijk.

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Activator

De activator is een uitneembare beugel die ook wel blokbeugel genoemd wordt. De groei van de onderkaak wordt hiermee gestimuleerd ten opzichte van de bovenkaak om zo een vergrote overbeet te corrigeren. Een activator werkt alleen tijdens de groei.

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Buitenbeugel

De officiële naam voor buitenbeugel is headgear. Een buitenbeugel kan uitstekend ruimte maken in de boventandboog en een klein beetje de groei van de bovenkaak remmen.

De buitenbeugel bestaat uit twee metalenbogen, één in de mond en één buiten om je gezicht.

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Plaat

Deze beugel bestaat uit een kunsthars plaat die tegen het gehemelte ligt met metaaldraden voor houvast. Je moet een plaat 24u per dag dragen tenzij de orthodontist iets anders met je afspreekt.

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Expansiebeugel

Een expansiebeugel (hyrax) zorgt ervoor dat de bovenkaak in heel korte tijd breder wordt. Twee keer per dag moet met een klein sleuteltje een schroefje worden aangedraaid door de patiënt zelf, waardoor de beugel, en dus ook de bovenkaak steeds een beetje breder wordt. 

invisalign logo

Invisalign®

Invisalign® is de bijna onzichtbare beugel om je gebit recht te zetten. Met behulp van 3D beeldvorming wordt het behandelplan van je gebit in beeld gebracht. De orthodontist heeft dit plan, van beginstand tot het gewenste eindresultaat, bepaald.

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Elastiekjes

Elastiekjes zijn niet echt een beugel, maar worden veel gebruikt in combinatie met een vaste beugel. Ze zorgen ervoor dat de boven- en onderkaak goed passend op elkaar worden geplaatst.

Om het beste resultaat te bereiken moeten de elastiekjes dag en nacht worden gedragen, dus ook met eten. 

Ortho Uden beeldmerk. De U van Uden staat in de O van Ortho

Retentie

Als de beugel eruit gaat worden gelijk op maat gemaakte draadjes (retentie spalken) achter het boven- en onderfront geplakt om te voorkomen dat tanden weer scheef gaan staan.

Het gebit blijft namelijk levenslang in beweging. Het advies is dan ook om de spalkjes levenslang te laten zitten, mits deze goed onderhouden worden. 

Afspraak verzetten

(0413) 254982

Afspraak verzetten

Openingstijden

Maandag-Vrijdag 08.30-17.00 uur.

info@orthouden.nl

Informatie of afspraak annuleren