Risico’s
Iedere behandeling brengt risico’s met zich mee. Voor een orthodontische behandeling zijn deze over het algemeen gering en zelden een reden om niet tot behandeling over te gaan. Mocht de orthodontist dit anders inschatten dan zal hij je hier zeker over informeren.
De meest voorkomende risico’s vind je hieronder.
Vlekken (ontkalkingen) op de tanden of gaatjes (cariës)
Bij een vaste beugel is het natuurlijk moeilijker om je tanden goed te poetsen. Dus dit kost extra tijd en moeite.
Wij geven uitgebreid instructie hoe je je tanden wel goed schoon kunt houden met een vaste beugel. Doe je dit echter niet dan krijg je snel zichtbare vlekken/ontkalkingen op het glazuur van je tanden en uiteindelijk zelfs gaatjes. Het eindresultaat zal dan een stuk minder mooi zijn!
Het beoogde eindresultaat wordt niet gehaald
Als je de (blok)beugel niet voldoende draagt dan zal je overbeet ook niet verbeteren.
Hetzelfde geldt voor het dragen van de elastieken bij een vaste beugel. Het is echt noodzakelijk om deze consequent en volgens ons voorschrift te dragen anders heeft de hele behandeling weinig nut. Helaas merken wij nog steeds dat deze twee items (poetsen en dragen elastieken) regelmatig een reden zijn om de behandeling voortijdig (dus zonder goed resultaat) te beëindigen. Jij bent de enige die ervoor kan zorgen dat het het niet zover hoeft te komen!
Wortelresorptie
Door een orthodontische behandeling kunnen de wortels van tanden en kiezen korter worden. Dit noemen we wortelresorptie. Bij de meeste patiënten gebeurt dit in zeer geringe mate, bij een enkeling kan er na de behandeling een flink deel van een of meer wortels verdwenen zijn. Het is niet precies bekend wat de oorzaak hiervan is en ook niet te voorspellen welke patiënten wortelresorptie zullen krijgen. Gelukkig hebben tanden en kiezen met korte wortels meestal een normale levensduur tenzij botverlies ontstaat ten gevolge van parodontale problemen (tandvlees- en botproblemen). Soms gaat zo’n tand of kies dan loszitten en in het ergste geval verloren.
Verkleuren tand
Heel soms zie je een tand verkleuren (wordt donkerder of grijzer van kleur) tijdens een orthodontische behandeling. Dit betreft dan bijna altijd een tand die eerder al beschadigd is geweest door een val of grote vulling. De tandarts zal bij die tand een wortelkanaal ofwel zenuwbehandeling moeten doen. Daarmee wordt de kleur ook meestal weer normaal en de tand kan ook gewoon behouden blijven. De beugelbehandeling kan ook normaal doorgaan.
Behandeling
Een orthodontische behandeling is een behandeling waarbij de stand van de tanden en eventueel ook de stand van de onder- en bovenkaak wordt veranderd.
Het doel hiervan is een goed functionerend en mooi uitziend gebit te verkrijgen. Dit wordt gedaan met beugels die krachten op de tanden en kaken uitoefenen.
Kennismaking
De tandarts verwijst patiënten naar ons. Je krijgt van ons een oproep voor een eerste consult.
Tijdens het eerste consult geeft je je wensen aan en hoort de orthodontist graag waarom je een beugel wilt.
De orthodontist beoordeelt je gebitssituatie en laat je weten of een behandeling zinvol is.
Jongeren
Orthodontie tot 18 jaar
Bij kinderen kan de orthodontist gebruikmaken van de groei van het gebit en de kaken, daardoor kunnen veel afwijkingen in de stand van het gebit, maar ook in de groei van de kaken gecorrigeerd worden.
Volwassenen
Orthodontie na het 18e levensjaar
Steeds meer volwassenen worden zich ervan bewust dat het nemen van een beugel tot de mogelijkheden behoort.
Wil je rechte tanden, maar wil je niet met een zichtbare beugel lopen? Dan is een transparante beugel wellicht een mooie oplossing.
Risico’s
Iedere behandeling brengt risico’s met zich mee. Voor een orthodontische behandeling zijn deze over het algemeen gering en zelden een reden om niet tot behandeling over te gaan.
Mocht de orthodontist dit anders inschatten dan zal hij je hier zeker over informeren.